ĐÁNH GIÁ NGUY CƠ PHƠI NHIỄM CHÌ KHI TIÊU THỤ LỢN RỪNG (Sus scrofa) TẠI TỈNH MAŁOPOLSKIE, BA LAN

Võ Văn Thiệp, Diệp Thị Lệ Chi, Nguyễn Thị Thanh Thuỳ

Tóm tắt


Tổng số 24 cá thể lợn rừng đã được thu thập bởi các thợ săn tại khu vực Nowy Sącz của tỉnh Małopolskie, Ba Lan để đánh giá nguy cơ phơi nhiễm chì cho người tiêu thụ khi tiêu thụ chúng. Bằng phương pháp quang phổ hấp thụ nguyên tử ngọn lửa, hàm lượng chì ở trong các mẫu đã được phân tích tại Viện Sinh học, trường Đại học Sư phạm Krakow, Ba Lan. Mặc dù hầu hết giá trị trung bình của chì ở trong cơ, gan và thận của lợn rừng đều nhỏ hơn ngưỡng an toàn được thiết lập bởi Uỷ ban Châu Âu (trừ hàm lượng chì trong gan ở nhóm 2 tuổi) nhưng độ giao động hàm lượng chì trong các cơ quan phân tích là khá lớn, dẫn đến nguy cơ phơi nhiễm với Pb khi tiêu thụ là cao. Hàm lượng chì trong cơ nhỏ hơn đáng kể so với trong gan và thận, nghiên cứu không phát hiện sự khác biệt đáng kể về hàm lượng chì giữa giới tính và giữa các nhóm tuổi. Nghiên cứu cung cấp một dẫn liệu quan trọng trong việc đánh giá rủi ro đối với việc tiêu thụ động vật hoang dã nói chung.


Từ khóa


ô nhiễm môi trường; kim loại nặng; chì; nguy cơ phơi nhiễm; Ba Lan

Trích dẫn bài viết


P. J. Landrigan and A. C. Todd, "Lead poisoning," Western Journal of Medicine, vol. 161, no. 2, p. 153, 1994.

A. Menozzi et al., "Lead and copper in hunted wild boars and radiographic evaluation of bullet fragmentation between ammunitions," Food additives & Contaminants: Part B, pp. 1-9, 2019.

EEA, "European Union emission inventory report 1990–2010 under the UNECE Convention on Long-range Transboundary Air Pollution (LRTAP)," European Environment Agency, Copenhagen2012, vol. Technical Report No 8.

R. Goyer, "Mechanisms of lead and cadmium nephrotoxicity," Toxicology letters, vol. 46, no. 1-3, pp. 153-162, 1989.

J. J. Carmouche et al., "Lead exposure inhibits fracture healing and is associated with increased chondrogenesis, delay in cartilage mineralization, and a decrease in osteoprogenitor frequency," Environmental health perspectives, vol. 113, no. 6, pp. 749-755, 2005.

M. Vigeh et al., "Blood lead at currently acceptable levels may cause preterm labour," Occupational and environmental medicine, vol. 68, no. 3, pp. 231-234, 2011.

IARC. (2006, 13/9/2021). IARC monographs on the identification of carcinogenic hazards to humans. Available: https://monographs.iarc.who.int/list-of-classifications

P. Bjerregaard, P. Johansen, G. Mulvad, H. S. Pedersen, and J. C. Hansen, "Lead sources in human diet in Greenland," Environmental Health Perspectives, vol. 112, no. 15, pp. 1496-1498, 2004.

T. Szmańko, J. Górecka, M. Korzeniowska, A. Malicki, and E. Eeremenko, "Comparison of chosen quality parameters of meat from wild boar and domestic pigs," Pol. J. Food Nutr. Sci, vol. 57, no. 4, pp. 523-528, 2007.

P. N. Klein, "Game meat: a complex food safety and animal health issue," Foodsafety magazine, 2004.

E. Baubet, C. Bonenfant, and S. Brandt, "Diet of the wild boar in the French Alps," Galemys, vol. 16, no. especial, pp. 101-113, 2004.

B. Gworek, K. Tabak, M. Pierścieniak, D. Maciaszek, and M. Wilk, "Selected animal species as the bioindicators of environmental changes," Ochr Śr Zasobów Nat vol. 37, pp. 114-127, 2008.

L. Schley and T. J. Roper, "Diet of wild boar Sus scrofa in Western Europe, with particular reference to consumption of agricultural crops," Mammal review, vol. 33, no. 1, pp. 43-56, 2003.

B. Fruziński and L. Łabudzki, "Management of wild boar in Poland," Zeitschrift für Jagdwissenschaft, vol. 48, no. 1, pp. 201-207, 2002.

B. Moskwa, A. Cybulska, A. Kornacka, W. Cabaj, and J. Bień, "Wild boars meat as a potential source of human trichinellosis in Poland: current data," Acta parasitologica, vol. 60, no. 3, pp. 530-535, 2015.

M. Durkalec, J. Szkoda, R. Kolacz, S. Opalinski, A. Nawrocka, and J. Zmudzki, "Bioaccumulation of lead, cadmium and mercury in roe deer and wild boars from areas with different levels of toxic metal pollution," International Journal of Environmental Research, vol. 9, no. 1, pp. 205-212, 2015.

M. Długaszek and K. Kopczyński, "Elemental composition of muscle tissue of wild animals from central region of Poland," International Journal of Environmental Research, vol. 7, no. 4, pp. 973-978, 2013.

A. Dobrowolska and M. Melosik, "Bullet-derived lead in tissues of the wild boar (Sus scrofa) and red deer (Cervus elaphus)," European Journal of Wildlife Research, vol. 54, no. 2, pp. 231-235, 2008.

D. Mesinger and A. Ocieczek, "Consumer Education as an Important Condition for Increasing Wild Animal Meat Consumption in The Context of Promoting the Idea of Sustainable Development in Poland," Pol. J. Environ. Stud. , vol. 29, no. 5, pp. 3485-3492, 2020.

J. Sales and R. Kotrba, "Meat from wild boar (Sus scrofa L.): A review," Meat science, vol. 94, no. 2, pp. 187-201, 2013.

M. A. Taggart, M. M. Reglero, P. R. Camarero, and R. Mateo, "Should legislation regarding maximum Pb and Cd levels in human food also cover large game meat?," Environment International, vol. 37, no. 1, pp. 18-25, 2011.

EU, Commission Regulation (EU) 582/2016 of 15 April 2016 amending Regulation (EC) No 333/2007 as regards the analysis of inorganic arsenic, lead and polycyclic aromatic hydrocarbons and certain performance criteria for analysis, 582/2016, 2016.

A. Amici, P. P. Danieli, C. Russo, R. Primi, and B. Ronchi, "Concentrations of some toxic and trace elements in wild boar (Sus scrofa) organs and tissues in different areas of the Province of Viterbo, Central Italy," Italian Journal of Animal Science, vol. 11, no. 4, p. e65, 2012.

E. Srebočan et al., "Cadmium, lead, and mercury concentrations in tissues of roe deer (Capreolus capreolus L.) and wild boar (Sus scrofa L.) from lowland Croatia," Czech Journal of Food Sciences, vol. 29, no. 6, pp. 624-633, 2011.

N. Bilandžić, M. Sedak, M. Đokić, and B. Šimić, "Wild boar tissue levels of cadmium, lead and mercury in seven regions of continental Croatia," Bulletin of environmental contamination and toxicology, vol. 84, no. 6, pp. 738-743, 2010.

M. Haldimann, A. Baumgartner, and B. Zimmerli, "Intake of lead from game meat–a risk to consumers' health?," European food research and technology, vol. 215, no. 5, pp. 375-379, 2002.

G. F. Nordberg, B. A. Fowler, M. Nordberg, and L. T. Friberg, 3rd, Ed. Handbook on the toxicology of metals. MA: Academic Press, 2007.




TẠP CHÍ KHOA HỌC VÀ CÔNG NGHỆ

Địa chỉ: Trường Đại học Quảng Bình, 312 Lý Thường Kiệt, Phường Bắc Lý, Thành phố Đồng Hới, Tỉnh Quảng Bình 
ĐT: 0232.3822010 - Fax: 0232.3821054